In deze tijd van thuisblijven, geen tentoonstelling(en) en geen workshops is er vermoedelijk minder contact tussen de leden. Daarom hebben wij aan jullie gevraagd om bijvoorbeeld een foto van recent werk te zenden met een korte toelichting, of zomaar een reactie op de Corona-tijd, en of deze periode van invloed is op jullie creativiteit. Wij hebben van verschillende leden een reactie gekregen. Zie hieronder de reakties.

Sjef Reichgelt

Hier gaat het goed, maar de retraite zet me wel aan het werk, want anders komen de muren op me af. Ook ik ging puinruimen in mijn atelier en maakte van restjes materiaal een soort collage. En tussendoor een muziekje gepaard met een glaasje witte wijn; daarna alles klaar maken voor het emailleren.

Blijf allemaal gezond! Sjef.

 

Babs Bannenberg

Hoi collega’s

Hier alles goed. Ik tel mijn zegeningen, want heb een tuin. Heb dankzij het zonnetje geen zin , om binnen in mijn atelier te werken. Komt wel weer , als het weer omslaat. Iedereen in mijn buurt is meelevend en attent: lieve kaartjes, bloemen, soep, En allerlei lekkers wordt gebracht. Ik geniet dus in de tuin van mooie boeken. De vogeltjes. Bloemen en bloesems. Onkruid wieden, hard nodig, dus af en toe wat. Vervelen doe ik me niet, heb ideeën genoeg, maar wacht nog met de uitwerkingen. Ben geïnteresseerd wat deze crisis ons leert!!! Alles wat vanzelfsprekend leek, blijkt bijzonder. Wat leven we in een rijk land!! We worden geconfronteerd met de betrekkelijkheid van het leven. Veel redenen voor dankbaarheid in ieder geval. Heb een nieuwe computer en moet enorm wennen. Foto’s versturen lukt (nog) niet.

Tot later, allen veel sterkte en succes. Xxx.  Babs

Maria Berreklouw-Woltering
           
Ingrid van der Meer

Allereerst is het even wennen dat je ‘vast’ zit in je eigen huis. In mijn geval is dat niet zo erg, want ik heb de ruimte en een mooi atelier. Daarnaast was het mooi weer en in de tuin was genoeg werk te doen. Bovendien zouden we 3 dagen later voor een aantal weken op vakantie gaan, maar moesten dit afzeggen vanwege Covid-19. Maar doordat je de normale dingen zoals sporten, vergaderen, winkelen, bezoek aan familie en vrienden, etc. niet meer doet hou je zeeën van tijd over! (tenminste, als je geen baan hebt waarvoor je thuis moet werken). Ik verbaas me over al die mensen die met hun handen in hun haar zitten omdat ze geen hobby’s hebben en alleen van hun omgeving afhankelijk zijn om zich te kunnen amuseren. Sinds ‘Corona’ ben ik bijna elke dag in mijn atelier te vinden. Naast het uitwerken van allerlei ontwerpen die ik al sinds 20 jaar in een schriftje schrijf en teken, worden de ‘projecten’ waar ik aan werk steeds ingewikkelder, zodat ik lekker veel tijd aan 1 project kan besteden. Ik besteedde een hele dag aan het experimenteren met separatie-emaille en ook een hele dag aan het uitproberen van diverse soorten ‘crackle’ emaille. Via Facebook volgde ik een korte online workshop ‘graveren’ van Marek Kropielnicki en maakte een werkstuk met de nieuwverworven techniek, waarna ik de hanger emailleerde en voorzag van een steen in een zetting. Ingrid van der Meer

Dit zijn de emaillewerken die ik tot nog toe heb gemaakt tijdens Corona.

Hannah Steenmeijer (Loeks)

Leuk al die foto’s te zien. Ik roei al jaren 2 x in de week in een 4 op die prachtige Eem, maar helaas is dat sinds begin maart ook niet mogelijk.
Maar om toch een beetje in mijn hoofd van “”de Eem”” te genieten, heb ik deze emailles gemaakt.

Iedereen heel veel sterkte en blijf gezond. Hannah

Elly Stembert
           
Jan de Valk

VNE leden,

Jammer dat de expositie in de Thijnhof noodgedwongen geen doorgang kan vinden.

Al het werk van de organisatie in het zoeken naar een expositiegelegenheid, de afspraken met de gastheer in Coevorden, berichtgevingen naar de VNE-leden, het nalopen van degenen die zich hadden aangemeld, extra werk voor een aanvullende wedstrijd, de hoeveelheid tijd gestoken in bijna onnoembare bezigheden grotere en kleinere zaken van allen die hier hun aandacht aan hebben gegeven enz.. enz..

Maar ook voor al de leden die speciaal werk hebben bedacht en gemaakt, leden die zich soms in kronkels hebben moeten wringen om te voldoen aan de eis tot het creëren van figuratief werk.

Jammer ook dat waar de VNE mede voorstaat : de communicatie, uitwisseling van gedachten en technieken

betreffende emaille zo geen platvorm krijgt, beperking van inspiratie door transpiratie en de persoonlijke invulling tot een acceptabel resultaat te geraken, hoe het werk hangklaar aan te leveren, de bijdrage van een aantal leden om het email meer onder de aandacht te brengen en zo zijn er legio activiteiten van velen te noemen en te bedenken.

Tevens bemerken wij allen dat er sinds de corona intrede weinig interesse voor de kunsten in het algemeen is te bespeuren en denkelijk hen die dit aangaat, ook bij de emailleurs, een heikel financieel punt zal zijn of gaat worden.  Voor hen hoop ik dat zij het hoofd boven water weten te houden en toch hun creativiteit ruimte weten te gevenen t.z.t. de draad weer weten op te pakken

Graag wil ik allen die op enigerlei wijze hun bijdrage tot nu toe hebben geleverd

bedanken voor deze “bijna” tentoonstelling en het noodzakelijke randgebeuren.

Ik hoop ook dat eenieder door deze toch wel beroerde  covitperiode zonder kleerschuren heen komt en we weer kunnen overgaan naar een betere tijd.. Niet alleen voor de VNE-leden maar zeker ook voor allen om ons heen tot een groot en breder geheel.

Een collegiale groet, Jan de Valk

Jan van der Velden

 

Ruud Kaper

Het is een vervreemdende tijd. Contacten tot een minimum beperkt. Geen activiteiten meer op kunstgebied. Met mijn gezondheid gaat het goed. Tijd te over om met emailleren bezig te zijn. Maar zonder duidelijk doel voor ogen blijft de inspiratie soms wat steken. Uiteraard had ik voor de expositie in Coevorden twee werken gemaakt in een wat surrealistische stijl. Dat is dus uiteraard nieuw werk, maar nog van vóór de corona tijd. De expositie gaat niet door. Maar hierbij dus twee foto’s met het werk: “Dreiging van de drakenberg” en “Mystieke slakkengang naar het heiligdom”. En verder heb ik dus maar wat geëxperimenteerd met de vele restanten koper die ik heb. Allemaal overgebleven zaagstukken en -stukjes van eerder werk. Ik probeer van die totaal willekeurige stukjes dan toch een soort geheel te maken. Soms alleen bestaand uit stukjes, soms op een verbindende ondergrond. Van vier daarvan heb ik een klein overzicht hier bij gedaan. Kijk maar of je hier iets mee kunt doen. En uiteraard hoop ik op een snelle beëindiging van deze rare situatie, zodat we elkaar ook weer eens in levende lijve kunnen ontmoeten.

Vriendelijke groeten, Ruud Kaper

Rose Anna Monster
 
Renate Monsees

Je zou denken dat door Corona en de verplichting om grotendeels thuis te werken, er meer tijd overblijft voor emailleren, maar dat blijkt niet zo te zijn. Maar gelukkig wel een paar projecten kunnen afronden en fotograferen.

Groetjes, Renate