Webmaster

Webmaster

Mail de Webmaster

Einde jubileum tentoonstelling

mrt 7, 2019 by

De jubileumtentoonstelling van de vereniging in Museum Elburg is alweer voorbij. Het was een heel bijzonder evenement. Met 245 kunstwerken (wandpanelen, objecten en sieraden) van onze leden en van kunstenaars uit Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Zwitserland, Hongarije, Rusland, Georgië, Polen, Denemarken  en Nederland was het één van de grootste ooit. Gedurende de iets meer dan 5 maanden durende tentoonstelling konden bezoekers van de museum niet alleen de werken zien, maar ook veel te weten komen over emailleren, demonstraties zien en in korte workshops het zelf doen.

Gré Dubbeldam heeft twee keer een lezing gegeven over emailleren. In de eerste gedeelte van de lezing heeft Gré verteld over oude en nieuwe technieken, en deze geïllustreerd aan de hand van foto’s van werk uit de tentoonstelling. In de tweede gedeelte was er een overzicht met foto’s van Nederlandse emaillekunst uit de laatste 40 jaar.

Renate Monseens heeft twee keer een hele dag een demonstratie gegeven. Ze heeft in de kapel, waar alle bezoekers meerdere keren tijdens hun route door het museum doorheen lopen, gewoon de hele dag zitten werken aan cloisonné stukjes.

Zodoende konden de bezoekers eerst een paar minuten stilstaan bij het vullen van de cloisons en de volgende keer dat ze langs kwamen het resultaat uit de oven zien komen. En iedere volgende keer dat ze langs kwamen was er weer een laagje kleur bijgekomen. Bovendien lagen er op de tafel foto’s van de stadia van cloisonné. Daarnaast stond er een laptop die doorlopend in 2 minuten het proces van cloisonné emaille liet zien aan de hand van het ontstaan van het drieluik van St. Agnes. Het resultaat lag in de vitrine in diezelfde kapel, zodat er een verbinding was met de tentoonstelling.

Deze de demo werkstukken die Renate heeft gemaakt.

  

Behalve de demo’s zijn er 5 keer workshops emailleren gegeven op de zolder van het museum: 3 x (in 2 dagen) door Tini Muller en 2 x (op 1 dag) door Ingrid van der Meer. De workshops duurden steeds  2.5 uur lang en waren voordat het museum openging voor publiek. De  doel was om een al uitgezaagde hanger te emailleren. Één van de keren verliep best avontuurlijk. Ingrid was nog maar kort bezig toen de stoppen doorsloegen. Er was geen elektriciteit en natuurlijk werkten de ovens niet meer. Met koffie, en met een geïmproviseerde korte lezing van Ingrid over emailleren, kwamen de deelnemers de 30 minuten gedwongen pauze door. Het bleek dat desalniettemin sommige van de enthousiaste deelnemers zelfs 2 hangers hebben geëmailleerd.

Verder heeft Tini Muller enkele rondleidingen door de tentoonstelling gegeven.

Op 23 februari is de tentoonstelling afgesloten. Bijna alle deelnemers waren er. Er zijn twee prijzen uitgereikt voor de winnaars van de wedstrijd met de thema “Sint Agnes”. Museum Elburg is namelijk gevestigd in het 15e eeuwse Agnietenconvent.

De winnaar van de  juryprijs is Gesa Jörg uit Duitland voor haar collier. De publieksprijs ging naar het echtpaar Alain Duban en Leah Sham uit Frankrijk. Zij hebben elk een door Ruud Kaper geëmailleerd paneel met een stadsgezicht van Elburg ontvangen.

Hier enkele impressies van de prijsuitreikingen met de daarop volgende borrel en de ontmanteling van de tentoonstelling.

  

  

  

  

  

 

 

 

 

Related Posts

Tags

Share This

Scroll Up
Share This